Heb jij na een intensieve training wel eens flinke spierpijn? Geen zorgen, je bent zeker niet de enige met deze ervaring. Vaak wordt spierpijn beschouwd als een teken van een effectieve training. Maar is dat wel zo? In deze blog gaan we dieper in op sporten met spierpijn, hoe het werkt en waarom het geen goede indicator is voor een succesvolle training. Rust nemen of doorgaan, ontdek 3 basis richtlijnen die je helpen de juiste keuze te maken.
Wat is spierpijn?
Om te beginnen een korte uitleg over spierpijn. Delayed onset muscle soreness (DOMS), ook wel bekend als verlate spierpijn, komt meestal opzetten 24 tot 48 uur na een intensieve training. Tijdens de training ontstaan er microscopische schade aan de spiervezels wat leidt tot pijnlijke spieren.
Sporten met spierpijn: Moet je doorgaan?
Vraag jij jezelf of je moet doorgaan met sporten als je spierpijn hebt? De mate en de beleving van spierpijn kan variëren van mild tot ernstig en per persoon verschillen. Het belangrijkste is om goed naar je lichaam te luisteren, om je te helpen een paar richtlijnen:
- Milde spierpijn: Wanneer je lichte spierpijn hebt kun je meestal prima sporten. Als je goed nagedacht hebt over je training frequentie en verdeling van de oefeningen zal je niet zo snel twee dagen achter elkaar dezelfde spieren belasten. Blijf juist in beweging met activiteiten zoals wandelen, fietsen en rek en strekoefeningen, die helpen de doorbloeding te stimuleren en het herstel te versnellen.
- Ernstige spierpijn: Wanneer de spierpijn intens is, is het verstandig om selectief te zijn in de activiteiten die je onderneemt. Beweging is goed voor het herstel, echter wil je de pijnlijke spieren niet nog meer belasten met zware arbeid. Regelmatig te veel belasting op je spieren kan leiden tot overtraining, blessures en een langdurig herstel.
- Langdurige Spierpijn: Wanneer de spierpijn langdurig aanhoudt en niet minder wordt over een periode van één week, kan het zijn dat er meer aan de hand is. Dit kan wijzen op een blessure, raadpleeg bij twijfel altijd een sportprofessional of een arts.
Spierpijn is geen betrouwbare indicator voor een effectieve training
Het is belangrijk te begrijpen dat spierpijn niet noodzakelijk betekent dat je een effectieve training hebt gehad. Spierpijn komt sneller opzetten wanneer je nieuwe activiteiten of oefeningen inzet.
Als jij je gezondheid en sporten serieus neemt is het belangrijk te begrijpen dat spierpijn niet noodzakelijk betekent dat je een effectieve training hebt gehad. Integendeel, soms geeft een zeer effectieve training helemaal geen spierpijn. Hoe getrainder je lichaam is, des te beter het kan omgaan met de trainingsbelasting. Spierpijn wordt vaak veroorzaakt door introductie van nieuwe of ongebruikelijke bewegingen, overbelasting van spieren of wanneer je geen goede warming-up en cooling down doet.
Een effectieve training moet worden beoordeeld op basis van verschillende factoren, waaronder toename van kracht en uithoudingsvermogen, verbeterde conditie en het algemeen welzijn. Dit is iets wat over een langere periode regelmatig geëvalueerd moet worden. Het is gebruikelijk om na verloop van tijd minder spierpijn te ervaren, zelfs wanneer je vooruitgang boekt.
Conclusie
Het is belangrijk goed naar je lichaam te luisteren en je fysieke belasting naar behoefte aan te passen. Blijven bewegen kan in de meeste gevallen nuttig zijn voor het bevorderen van doorbloeding van de spieren en het herstel versnellen. Spierpijn is slechts één indicator en mag niet de enige zijn waarmee je de effectiviteit van je training beoordeelt. Een uitgebalanceerd trainingsprogramma volgen is belangrijk voor langdurige progressie en het voorkomen van blessures. Je doet er verstandig aan advies te vragen aan een sportprofessional wanneer er enige vorm van twijfel is.
Benieuwd hoe je 10 kilo kunt afvallen? Lees het in onze blog.