Stress komt veel voor in ons dagelijkse moderne leven, stress denken we meestal aan emotionele en mentale belasting. Afvallen door stress is een van de minder bekende effecten maar kan wel vervelende gevolgen hebben voor onze gezondheid. In deze blog gaan we dieper in op het afvallen door stress, hoe stress ons lichaam beïnvloed, de wetenschap erachter, en bieden we 6 tips en strategieën om hiermee om te gaan.
De impact, aankomen of afvallen door stress.
Stress kan een krachtige rol spelen in de manier waarop ons lichaam vet opslaat en verwerkt. Enkele manieren waarop stress ons gewicht beïnvloed:
- Verhoogde Cortisolniveaus: Wanneer we stress hebben produceert het lichaam meer cortisol, dit is het stresshormoon. Het hormoon beïnvloed de regulatie van onze stofwisseling en energiebalans. Een verhoogd niveau van het cortisolhormoon kan leiden tot een toename van buikvet, hierdoor kan afvallen door stress moeilijker worden.
- Slaapproblemen: Slaapproblemen komen vaak voor wanneer er sprake is van (veel) stress. Een gebrek, structureel slaap tekort kan het hongergevoel vergroten en de neiging tot overeten versterken. Een tekort aan slaap verstoort de regulering van hormonen die de eetlust controleren, zoals leptine (verzadigingshormoon) en ghreline (hongerhormoon).
- Niet kunnen eten: Afvallen door stress, een verschijnsel wat minder vaak voorkomt kan ook komen door een verstoorde balans van leptine en ghreline, waarbij ghreline de overhand heeft. Een ander verschijnsel is dat mensen vaak omschrijven alsof ze een brok in hun keel hebben, of alsof het voelt dat de keel dichtgeknepen wordt en voedingstoffen binnen krijgen moeilijker wordt, met afvallen door stress als gevolg.
- Emotioneel eten: Een veel voorkomend probleem is dat stress kan leiden tot emotie eten. We zoeken comfort en troost in voeding, meestal calorierijke, suiker- en vetrijke snacks. Wat zorgt voor een hogere inname van calorieën en kan bijdragen aan gewichtstoename.
- Andere eetgewoonten: Mensen die stress ervaren hebben de neiging om maaltijden over te slaan of onregelmatig te eten. Dit kan de stofwisseling negatief beïnvloeden en zorgen voor een tekort aan calorieën. Afvallen door stress komt dan eigenlijk door een tekort aan voeding.
Aankomen of afvallen door stress, wat kun je er aandoen?
Het beheerste van je gewicht vraagt om een holistische aanpak die zowel de fysieke als emotionele aspecten van stress aanpakt. Wat je er tegen kunt doen, 6 tips:
- Stress regulatie: Leer stressbeheersingstechnieken zoals ademhaling, yoga of rek en strek oefeningen om de cortisolniveaus te verlagen en de algehele stressrespons van het lichaam te verminderen.
- Gezond eten: Maak verantwoorde voedingskeuzes die passen bij het doel die je hebt, of je nu wilt afvallen of aankomen kies voor gezonde producten zoals groenten, fruit, volkoren granen en magere eiwitten. Vermijd alcohol, vloeibare calorieën, suikers en vetrijke snacks.
- Lichaamsbeweging: Lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van stress en het onderhouden van een gezond gewicht. Regelmatig sporten zoals cardio en krachttraining kan effectief bijdragen aan het verlagen van je stress niveau.
- Maak van slaap je prioriteit: Voldoende slaap, zelfs in stressvolle tijden is héél belangrijk. Een goede nachtrust helpt je bij herstellen van het lichaam en geest, ook kan het je hongergevoel verminderen door betere regulatie van hormonen.
- Herkennen van stress: Onderzoek waar je stress vandaan komt, leer de stressbronnen te identificeren en probeer ze bij de bron aan te pakken. Soms kunnen kleine of eenvoudige veranderingen in je levensstijl of gedragspatronen snel stress verminderen.
- Vraag om hulp: Om hulp vragen wanneer je afvalt of aankomt door stress kan een waardevolle stap zijn. Een voedingsdeskundige, sportprofessional of psycholoog kan waardevolle ondersteuning bieden.
Conclusie
Aankomen of afvallen door stress, stress en gewichtsverandering zijn nauw met elkaar verbonden. Door de oorzaak van stress te achterhalen en het bij de bron aan te pakken kun je snel stress verminderen. Beheersen van je gewicht vraagt om een holistische aanpak, gezonde voeding, voldoende rust, slaap en lichaamsbeweging dragen bij aan het verlagen van je cortisolniveau en verbeteren je algehele welzijn. Zelfs wanneer het leven druk en hectisch is blijft het enorm belangrijk om voldoende tijd vrij te maken voor leuke dingen, ontspanning en activiteiten die stress verminderen. Kom je er niet uit, vraag om hulp, professionals kunnen je snel inzicht geven en je helpen weer lekker in je vel te zitten.
Ben je in gewicht aangekomen door stress? Ontdek: hoe je 10 kilo kunt afvallen.