Mevrouw doet krachttraining om af te vallen

Krachttraining om af te vallen

Inhoudsopgave

Krachttraining om af te vallen: Bij krachttraining denk je wellicht aan opgepompte pubers in de sportschool en krijg je al weerstand bij het idee. Maar blijf lezen, krachttraining is veel meer dan dat. En geen zorgen, je wordt niet zomaar Arnold Schwarzenegger!

Krachttraining: op effectieve manier vet verbranden

Als het gaat om afvallen, denken veel mensen automatisch aan cardiotraining. Namelijk lekker kilometers maken op de loopband of eindeloos (zo voelt het dan) trappen op de hometrainer tot het zweet van je voorhoofd druppelt. Maar wat als ik je vertel dat er een andere, krachtigere manier is om die extra kilo’s kwijt te raken. En dat is niet alles, want je krijgt er zelfs een strakker lichaam door. Jazeker! Krachttraining om af te vallen is dan de absolute oplossing.

Krachttraining is een effectieve manier om vet te verbranden én je metabolisme een flinke boost te geven. Naast dat het op langere termijn veel effectiever is heeft het ook nog veel meer voordelen.

Hoe werkt krachttraining om af te vallen?

Krachttraining is in principe een vrij eenvoudige trainingsvorm. Het draait vooral om het trainen van je spieren door weerstanden te gebruiken. Dit kan je op verschillende manieren, denk aan trainen met: dumbbells, kettlebells (mijn favoriet), stangen, verzwaarde ballen en niet te vergeten je eigen lichaamsgewicht (ook mijn favoriet).

Je doet van een oefening, bijvoorbeeld een squat of een push up een aantal herhalingen, bijvoorbeeld 12 en sets, 3 rondes. Het idee is om je spieren te belasten zodat ze sterker worden. Iedere keer wanneer je gaat trainen en de oefeningen doet, creëer je hele kleine scheurtjes in je spiervezels. Klinkt dat eng? Geen zorgen, dit is juist goed voor je lichaam.

Het aanpassingsproces

Je lichaam gaat namelijk actief de scheurtjes herstellen wanneer je rust tussen de trainingssessies door. En dat is wanneer je spieren gestaagd groeien en sterker worden. Dit noemen we adaptatie, het is dus eigenlijk het aanpassingsproces: je spieren passen zich aan de belasting aan door sterker te worden, zodat je de volgende keer beter belastbaar bent bij dezelfde inspanning.

Makkelijker afvallen door krachttraining

Omdat spieren meer calorieën verbranden dan vetweefsel, helpt krachttraining je dus niet alleen sterker te worden maar ook om meer calorieën te verbranden. Zelfs wanneer je niet aan het sporten bent. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrand. Zelfs wanneer je aan het genieten bent op een terrasje in de zon, een soort slapend rijk worden maar dan anders.

Krachttraining combineren met Cardio

Moet je dan alleen maar krachttraining doen? Zeker niet. Je kunt het prima combineren. Begin dan met krachttraining om af te vallen en eindig met cardio. Door eerst je spieren te trainen, put je je glycogeenvoorraden (opgeslagen energie) uit. Het voordeel daarvan is dat je tijdens je cardio-sessie vet gaat verbranden en niet eerst nog je glycogeenvoorraden moet verbruiken.

Hoe zit het dan met voeding?

Natuurlijk is voeding ook een belangrijk onderdeel van het afvallen. Een gezond voedingspatroon met een calorieëntekort, van ongeveer 500 calorieën is essentieel om een halve kilo per week af te vallen. Ook moet je voldoende eiwitten binnen krijgen voor spierherstel en de groei van spieren te ondersteunen. Wil je daar meer over weten lees dan mijn blog over voeding en spieropbouw.

Start met krachttraining voor een strakker lichaam

Als je serieus bent over het verliezen van gewicht en het krijgen van een strakker lichaam, start dan absoluut met krachttraining om af te vallen. Het zal je niet alleen helpen om vet te verbranden en af te vallen, maar je zal ook strakker in je vel zitten, sterker worden en dat draagt weer bij aan een zelfverzekerder gevoel.

Weet je niet hoe je moet beginnen, of heb je een andere vraag over krachttraining om af te vallen? Laat het ons weten via het contact formulier we helpen je graag verder.

Post delen:

Gerelateerde blogs

Gratis E-book

Jouw ultieme gids voor afvallen en fit worden.

Alles wat je moet weten over afvallen en hoe je resultaat behaalt. Een praktijkgericht stappenplan met concrete voorbeelden.