hoeveel afvallen per week is verantwoord en gezond?

Hoeveel afvallen per week?

Inhoudsopgave

Hoeveel afvallen per week, en wat is verantwoord? Hoeveel je kunt afvallen per week is afhankelijk van je doel. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld wil afvallen voor je gezondheid, om strakker in je vel te zitten, voor een sportprestatie of nog even snel wat kilo’s kwijt voor dat je op vakantie gaat. Voor elk doel en ieder mens is er een ander aanpak. Je wil niet te langzaam gewicht verliezen maar te snel afvallen is niet per se beter. Hieronder gaan we in op veel gestelde vragen:

Hoe snel gewicht verliezen is gezond?

Een halve tot één kilo per week is voor de meeste mensen verantwoord en goed vol te houden. Afhankelijk van je doel kun je bepalen wat voor jou passend is. Wil je vet verliezen voor je gezondheid en strakker in je vel zitten, dan is een halve kilo per week afvallen aan te raden. Wil je snel in korte tijd een paar kilo kwijt voor een fotoshoot of sportwedstrijd, dan past één kilo per week je wellicht beter. Twijfel je wat voor jou gezond is, een personal trainer kan jou helpen met gezond afvallen. Die weet hoeveel jij per week kan verliezen, het is dan ook raadzaam je te laten adviseren.

“Afvallen met een personal trainer hoe werkt dat”

Hoeveel is te veel afvallen per week?

Wanneer je begint met vet verliezen wil je een daling van spiermassa zo veel mogelijk voorkomen. Spiermassa zorgt er voor dat je stofwisseling, calorieverbranding gestimuleerd wordt. Hoe hoger je spiermassa hoe hoger de verbranding. Bij afvallen van vet is het onvermijdelijk dat je ook spiermassa verliest, door niet te snel af te vallen kun je dit zo veel mogelijk voorkomen. Hoeveel is te veel afvallen per week? Die grens ligt ongeveer bij 1 kilo, ga je daar langdurig boven zitten zal er snel een daling van spiermassa zijn en zorgt het ervoor dat je basismetabolisme lager wordt.

Hoeveel gewicht verliezen voor een strak lichaam?

Meestal begin je met afvallen omdat je strakker in je vel wil zitten. Zoals eerder genoemd zorgt te snel gewicht verliezen voor een daling van spiermassa en wordt je basismetabolisme lager. Om strak in je vel te zitten is spiermassa nodig. Krachttraining stimuleert de groei van spiermassa en is daarom een onmisbaar onderdeel wanneer je gaat afvallen en strakker in je vel wil zitten. Het is verstandig je voeding zo af te stemmen dat je maximaal een halve kilo per week kunt afvallen. Bij een halve kilo per week voorkom je dat je te snel gaat en spiermassa verliest. Het duurt misschien wel wat langer voor je op je streefgewicht zit, echter is het resultaat veel mooier. Je zult zien dat je letterlijk strakker in je vel gaat zitten, ook is het beter vol te houden dan één kilo per week.

Hoeveel afvallen voor een goede gezondheid?

Heb jij overgewicht en wil je gewicht verliezen om je gezonder te voelen? Hoeveel je per week kan verliezen is per situatie anders. Iemand met vijftig kilo overgewicht moet soms snel afvallen omdat het risico op ernstige gezondheidsklachten hoog is. Terwijl iemand met vijf of tien kilo overgewicht er wellicht verstandig aan doet het wat rustiger aan te doen. Wil jij afvallen voor een goede gezondheid en heb je op dit moment geen verhoogde risico op gezondheidsklachten, ga dan uit van een halve kilo per week.

Het beste is dus de focus te leggen op een halve kilo per week, hanteer hiervoor een calorieën tekort van 500 per dag.

Post delen:

Gerelateerde blogs

Gratis E-book

Jouw ultieme gids voor afvallen en fit worden.

Alles wat je moet weten over afvallen en hoe je resultaat behaalt. Een praktijkgericht stappenplan met concrete voorbeelden.