De zin om te sporten is ver te zoeken, jezelf keer op keer zeggen “ morgen écht “. Met die mentaliteit is het niet makkelijk om jezelf voor de zoveelste keer naar de gym te slepen. Met die gedachten zal je het daar ook zwaar krijgen.

Tijd om daar wat aan te doen, niet gevreesd, ik vertel, hoe je wel gemotiveerd kunt blijven.

Motivatie, wat is dat eigenlijk?

Het is datgene wat een individu tot een bepaald gedrag drijft. Motivatie heeft invloed op de initiatie, richting, intensiteit en volharding van het menselijk gedrag. Motivatie ontstaat uit een samenspel tussen de biologische (aangeboren) en cultuurafhankelijke (aangeleerde) eigenschappen van een individu en de omgeving van de individu.

De omgevingsfactoren kunnen we positief zien, maar ook zeker negatief wanneer het aankomt op; motivatie problemen, het niet vol kunnen houden en doorzetten van je eigen streven. Je omgevingsfactoren, biologische en cultuurafhankelijke eigenschappen zijn daarmee ook je grootste sabotage als het aankomt op motivatie en behalen van resultaat.

” De enige beperkende factor om je doel te bereiken ben jezelf  ” – Tommy Bosma

 

Zo blijf je wel gemotiveerd!

Feit is dat motivatie voor ieder individu een eigen betekenis heeft. Hoe ga je dit vorm geven?
Zo simpel is dat niet. Om duidelijk te hebben waarom je iets doet, dus jezelf te motiveren, is het belangrijk om te bedenken wat je beweegreden is om te sporten en gezond te eten.

Daarmee bedoel ik, creëer waarde aan hetgeen dat je doet !

Voorbeeld A
Ik sport omdat mijn vrienden het ook doen, zij zeggen dat het goed is voor mijn gezondheid.

Voorbeeld B
Ik sport zodat ik in het weekend samen met mijn 6 jarige zoon kan stoeien, rennen en spelen. Wanneer ik niet zou sporten, ben ik niet instaat hier energie voor op te brengen en zal ik geregeld last krijgen van mijn rug door een oude blessure.

Duidelijke verschillen tussen voorbeeld A en B zijn;

Individu A doet het niet voor zichzelf, is niet concreet en heeft geen besef van wat het sporten voor hem oplevert. (waarde van alle inspanning in de sportschool). Dit individu zal het hoogstwaarschijnlijk maar voor korte duur volhouden.

Individu B heeft goed nagedacht en weet concreet te vertellen waarom er moeite en energie in beweging en sport gestoken wordt. Ook dit individu zal zeker zo nu en dan moeite hebben om naar de sportschool te gaan, maar de draad oppakken is vele malen makkelijker. De motivatie is altijd aanwezig door dat er waarde gecreëerd is.

Conclusie

Motivatie moet vanuit je zelf komen, waarbij je rekening moet houden met de sabotagefactoren.
Je zou zelfs kunnen kiezen om afstand te nemen van bepaalde sabotagefactoren, denk bijvoorbeeld aan stoppen met roken, alcohol, patatdag etc..

Echter krijg je dit alleen voor elkaar, wanneer je voldoende waarde hecht aan het resultaat of het te verwachten resultaat. Niets komt van zelf, je zal dus ook rekening moeten houden dat je zo nu en dan minder enthousiast bent om te gaan sporten of gezond te eten.

Belangrijk is dat je een concrete situatie creëert voor jouw motivatie. Zorg er voor dat je “ waarde “ ook meetbaar is, denk aan individu B of bijvoorbeeld aan; lichaamsgewicht, 5km lopen, 500meter roeien, krachtprestatie etc.

Zo kun je bijhouden of er vooruitgang is, tevens ook zien wanneer je beter je best moet doen.
Afvallen omdat je “gewoon” wil afvallen, zal je misschien wel resultaat opleveren, en hoogstwaarschijnlijk voor korte duur.

Tip

Heb jij moeite met je motivatie, weet je niet HOE en WAAR je moet beginnen?
Wij staan voor een persoonlijke aanpak, samen met jouw personal trainer/voedingscoach werken we intensief aan een fit, sterk, energiek lichaam en een krachtige mindset!

Wij begeleiden jou stap voor stap tijdens het traject. Waardoor je met plezier en gemak elke week weer een stap vooruit gaat. Tevens leren we jou “ de fundamenten “ om het door jou behaalde resultaat te behouden of blijvend te verbeteren.

Wil jij écht resultaat behalen zoals bijvoorbeeld; afvallen, pijnvrij bewegen, spieren opbouwen en lekker strak in je vel zitten?

Laten we dan vrijblijvend kennismaken. De koffie staat klaar!

BRONNEN:
leren Nederland.