We kennen allemaal wel iemand…

Die ene vriend of vriendin die van de zwembandjes af wilt, verslaafd is aan Mac Donalds en toch 5 kilo wil afvallen. Of op dieet is maar gerust een taartpunt naar binnen werkt omdat het “lekker bij de koffie” is. Of zich voorneemt geen alcohol te drinken of wekelijks te gaan sporten (maar nu écht!).

Keer op keer lukt het niet om een fysiek doel te behalen of een afspraak met je zelf na te blijven komen. Laten we even een stap terug doen om het grote plaatje te zien. De piramide van Maslow verteld ons in 5 niveau’s de prioriteiten van directe basisbehoeften om te overleven.

  1. Biologische en fysiologische behoeften
  2. veiligheid
  3. verbondenheid en liefde
  4. Eigenwaarde
  5. Zelfactualisatie

Accepteren of geaccepteerd worden..?

Basisbehoeften die we als mens nodig hebben om te overleven: zuurstof, voedsel en water, onderdak, warmte, seks (voortplanting) en slapen.

Dit zijn de eerste behoeften die bij ons naar boven komen wanneer we moeten overleven. Door de veranderingen van tijd en luxe neigen we steeds meer naar gezelligheid en sociale aspecten (verbondenheid, liefde en eigenwaarde) als basisbehoeften.

” Drink jij geen alcohol!? Dat is ook niet gezellig! “

Wanneer je acceptatie of er bij horen als prioriteit hebt streef je een leven na van het onbereikbare. Acceptatie zou vanzelf moeten ontstaan wanneer je de focus legt op jezelf en de zorg voor je zelf, daarmee bedoelen we gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en vochtinname. Alleen dan zal de stap (niveau 4) naar (zelf) acceptatie veel makkelijker gaan.

Je zelf op de eerste plek, dat is egoïstisch!

Als aan de biologische/fysiologische en veiligheidsbehoeften zijn voldaan, dan pas kan men toekomen aan het 3de en 4de niveau dat staat voor verbondenheid, liefde, sociaal contact, en het menselijke verlangen door anderen te worden geaccepteerd en gewaardeerd. Maar ook de behoefte aan eigenwaarden en zelfrespect.

” Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je het beste van jezelf geven “

Zelfactualisatie is het hoogste niveau in de piramide van Maslow. Het 5de Niveau staat voor het realiseren van persoonlijke potentieel, Zelfontplooiing en Persoonlijke groei.

Conclusie: zet jezelf op de eerste plaats

Het is daarom dat je bij jezelf in niveau 1 zal moeten beginnen, om uit eindelijk het beste van jezelf te kunnen geven. En ook daadwerkelijk een fysiek doel te kunnen realiseren. Ben jij bereid de stap te zetten, aan jezelf te werken en direct resultaat te ervaren? Laten we dan kennismaken bij een gratis intake, de koffie staat klaar!

Tommy Bosma.

BRON: Piramide van Maslow