Ingrediënten (voor 4 personen)
Voor de zoete aardappelpuree:
- 1 kg zoete aardappelen: geroosterd (met schil, daarna gepeld) of geschild, in blokjes gesneden en gekookt tot ze zacht zijn.
- 3 eetlepels cashewnotencrème (maak door 60 g geweekte cashewnoten, sap van 1 citroen, 2 eetlepels edel gistvlokken, ½ theelepel zout, 2 teentjes knoflook en een beetje water te blenden tot een glad mengsel).
- Zout en peper naar smaak.
Voor de bonenvulling:
- Olijfolie om in te bakken
- 1 ui, gesnipperd
- 5 teentjes knoflook, geperst
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel tamari of sojasaus
- 2 blikjes zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
- 1 blik kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
- 1 blik linzen, uitgelekt en afgespoeld
- 2 laurierblaadjes
- 350 ml groentebouillon
- 2 takjes verse rozemarijn
- 2 takjes verse tijm
- Zout en peper naar smaak
- 500 g champignons, fijngehakt
- 1 eetlepel citroensap
Bereiding vegan shepherd’s pie:
Zoete aardappelen bereiden
- Ovenoptie: Verwarm de oven voor op 200 °C. Wrijf de zoete aardappelen in met een beetje olie, prik er een paar gaatjes in en rooster ze 40-45 minuten tot ze zacht zijn.
- Kookoptie: Schil de zoete aardappelen, snijd in blokjes en kook ze tot ze zacht zijn. Laat daarna goed uitlekken en even opdrogen.
Champignons bakken
- Verhit een droge pan op hoog vuur en bak hierin de fijngehakte champignons, zonder olie, ongeveer 10 minuten tot al het vocht verdampt is. Zet de champignons apart en maak de pan schoon voor de volgende stap.
Bonenvulling maken voor een stevige vegan shepherd’s pie
- Verwarm een beetje olijfolie in de pan en bak hierin de ui met een snufje zout op middelhoog vuur, 8-10 minuten, tot de ui zacht en glazig is.
- Voeg de knoflook, gerookt paprikapoeder en laurierblaadjes toe en bak nog 3-4 minuten.
- Roer de tomatenpuree erdoor en bak tot deze dieprood kleurt. Blus af met de tamari of sojasaus.
- Voeg nu de zwarte bonen, kidneybonen, linzen, champignons, groentebouillon en verse kruiden (rozemarijn en tijm) toe.
- Laat het geheel 10-15 minuten zachtjes koken tot het ingedikt is. Haal van het vuur en voeg het citroensap toe. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Oven voorverwarmen en samenstellen
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Prak de zachte zoete aardappelen fijn en meng er 2 eetlepels cashewnotencrème door. Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de zoete aardappelpuree over de bonenvulling in een ovenschaal en bak ongeveer 20 minuten, tot de bovenkant goudbruin is.
Serveren
- Serveer de vegan shepherd’s pie schotel met de rest van de cashewnotencrème. Eet smakelijk!
Recept gemaakt door Robin Bosma