Benodigdheden (2 porties):
(wok)pan;
Steelpan;
Snijmat;
Schilmesje;
Vergiet;
Keukenweegschaal;
Theelepel;
Maatbeker;
Eetlepel.
Ingrediënten:
100 gram rijst.
2 (+/- 16 gram) teentjes knoflook;
1 (+/- 40 gram) rode ui;
10 gram verse gember;
1 pot linzen (260 gram uitgelekt);
1 theelepel (5 gram) kurkuma;
1 theelepel (2 gram) koriander;
1 theelepel (3 gram) gemalen komijn;
½ theelepel (1 gram) kerrie;
Snuf cayenne;
Snuf piment;
1 theelepel (5 gram) kaneel;
1 (+/- 11 gram) chilipeper;
1 blik (400 gram) tomatenblokjes;
1 kleine (+/- 547 gram) oranje pompoen;
Zout/peper;
150 ml water;
Optioneel:
50 ml kokosroom;
½ limoen;
Verse koriander;
Werkwijze:
Zet alles klaar, zodat je fijn te werk kunt gaan.
De rijst kook je volgens de gebruiksaanwijzing van het pak. Ik heb de rijst gekookt, nadat ik alles voor de curry in de pan had zitten. Deze heeft namelijk ongeveer 25 minuten de tijd nodig om gaar te worden.
Pel en snijd de ui en knoflook fijn. De verse gember schil je ook en snijd je ook in kleine stukjes. Doe een scheutje water in de wok of wat (kokos)olie. Fruit de ui, knoflook en gember in de pan gedurende 1 á 2 minuten. Zet het vuur laag en voeg nu alle specerijen toe. Wordt het te droog? Giet er dan wat water bij. Wanneer de kruiden goed met elkaar vermengd zijn, dan voeg je de tomatenblokjes toe. Goed roeren. Laat het vuur laag staan. Je gaat de pompoen wassen en doormidden snijden. Haal de zaden uit de pompoen en snijdt de pompoen in kleine blokjes. De chilipeper ook schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Houd je niet van pittig? Gebruik dan geen of maar een ½ chilipeper. Voeg de pompoen en de peper toe aan het mengsel. Roer dit goed door elkaar. Giet er 150 ml. water bij. Het vuur mag iets hoger. Wanneer het bijna gaat koken, zet je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Laat de curry nu ongeveer 25 min. gaar worden. Voeg naar wens iets meer water toe, als het te ingedroogd is. Wanneer de pompoen zacht is en het geheel is wat ingedikt, dan voeg je de linzen toe. Spoel ze wel even schoon . Op smaak brengen met zout en peper en eventueel kan je er nog 50 ml. kokosroom en sap van een ½ limoen toevoegen. Serveer het met verse koriander en de rijst die je al gekookt hebt. Kan natuurlijk ook met bv. quinoa of een andere graansoort.
Speel zelf met de specerijen, wat ik lekker vind, dat vindt iemand anders te pittig of te flauwtjes. Blijf proeven totdat jij jouw smaak te pakken hebt!
1 portie bevat (excl. kokosmelk):
Calorieën: 332
Eiwit: 14,4
Vet: 2,4
Koolhydraten: 59,4
Zout: 1,9
Vezels: 5,7
Recept gemaakt door Triple-Fit blogger Manon de Wit.